Løn og refusion
Giv vores elever en god oplevelse i landbrugserhvervet
ARBEJDSGIVER
Arbejdsgiver – Løn og refusion
LØN
Som lærested er du forpligtiget til at betale løn til eleven i hele elevtiden, både når eleven er i praktik og på skole. Du skal mindst betale eleven den løn, der er fastsat ved overenskomst på området
Elever som starter uddannelsesforløbet med grundforløbet uden uddannelsesaftale kan søge SU, hvis de er fyldt 18 år.
Klik på nedenstående links, for at se den aktuelle lønoversigt og overenskomst.
REFUSION
AUB – Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag varetager udbetalingen af refusionen, mens vi som skole foretager de nødvendige indberetninger
Læs mere om refusionsmuligheder:
Befordring
Kost og logi
Lønrefusions satser – klik her.
BEFORDRING
Der ydes refusion for en del af udgifterne til elevens transport til og fra skole, dog højst 80% af prisen for billigste offentlige transport. Følgende kriterier skal være opfyldt:
Eleven har mere end 10 kilometer fra hjem til skole
Virksomheden betaler elevens transportudgifter
Virksomheden og eleven har en godkendt uddannelsesaftale.
KOST OG LOGI
Retten til betalt kost og logi under skoleophold gælder, hvor et af følgende to kriterier er opfyldt:
Opholdet er nødvendigt, dvs. at transporttiden (med offentlig transport) mellem elevens hjem og nærmeste skole er mindst fem kvarter
Opholdet er aftalt mellem eleven og arbejdsgiver, hvor skolen ikke er nærmeste skole. Herudover skal skoleopholdet være indeholdt i en godkendt uddannelsesaftale.
Beløbsgrænsen er fastsat til 550 pr. uge for elever på landbrugsuddannelsen.
HAR DU SPØRGSMÅL TIL DET AT VÆRE LÆRESTED, SÅ TAG KONTAKT TIL:
OPLÆRINGSERKLÆRING
ET FÆLLES ANSVAR FOR AT NÅ DET FASTSATTE MÅL FOR UDDANNELSEN
Som lærested har du sammen med os ansvaret for at oplæringen sammen med skoleundervisningen fører til, at eleven kan nå de fastsatte mål for uddannelsen.
Dette samspil mellem skole og lærested udmønter sig bl.a. i krav om udfyldelse af oplæringserklæring forud for en skoleperiode.
Læresteder skal udfylde en oplæringserklæring hver gang en elev har gennemført en praktikperiode. Lærestedet skal gennemføre oplæringen så det sammen med skoleundervisningen fører til, at eleven kan nå uddannelsens mål. Virksomheden skal gennemføre oplæringen i et aktivt samspil med skolen.
Inden eleven begynder på en ny skoleperiode efter at have afsluttet en praktik, skal lærestedet udstede en oplæringserklæring til eleven og skolen. Oplæringserklæringen skal udfyldes i samarbejde med eleven og skal indeholde oplysninger om, hvilke arbejdsområder og funktioner eleven har været beskæftiget med i virksomheden. Den skal også indeholde virksomhedens vurdering af eventuelle særlige behov, som eleven måtte have i forhold til fremtidig skoleundervisning og praktisk træning.
AFSLUTTENDE OPLÆRINGSERKLÆRING
Når en elev afslutter sin uddannelse med en praktikperiode skal praktikvirksomheden udstede en afsluttende oplæringserklæring.
Det faglige Uddannelsesudvalg for Jordbrug kan først udstede uddannelsesbevis, når skolebevis og afsluttende praktikerklæring er udstedt og fremsendt til sekretariatet for Jordbrugets Uddannelser.
UDANNELSEAFTALER
Når du ansætter en elev, skal der laves en uddannelsesaftale, som beskriver uddannelse og speciale, samt angivelse af aftaleperiodens start- og slutdato
Vores vejledere er klar til at hjælpe med papirarbejdet, ligesom de kan vejlede omkring de forskellige aftaleformer.
Du finder de tre nedenstående blanketter samt vejledning til uddannelsesaftale på Undervisningsministeriets hjemmeside.
Der er forskellige muligheder for at indgå en uddannelsesaftale:
DEN ALMINDELIGE AFTALE
Aftalen omfatter alle praktik- og skoleophold, eventuelt bortset fra grundforløbet.
Virksomheden har det juridiske, økonomiske og uddannelsesmæssige ansvar for eleven i hele aftaleperioden.
Eleven ansættes i virksomheden som lønmodtager med elevløn.
Aflønningen sker efter branchens gældende overenskomst for elever.
Der er en gensidig prøvetid på 3 måneder. Opsigelse af kontrakten i prøvetiden kan ske uden begrundelse. Opsigelse efter prøveperiode kan kun ske ved gensidig aftale, eller ved væsentlig misligholdelse af aftalen.
NY MESTERLÆRE
Aftalen omfatter hele praktik- og skoleforløbet
Virksomheden har det juridiske, økonomiske og uddannelsesmæssige ansvar for eleven i hele aftaleperioden.
Eleven ansættes i virksomheden som lønmodtager med elevløn.
Aflønningen sker efter branchens gældende overenskomst for elever.
Der er en gensidig prøvetid på 3 måneder. Opsigelse af kontrakten i prøvetiden kan ske uden begrundelse. Opsigelse efter prøveperiode kan kun ske ved gensidig aftale, eller ved væsentlig misligholdelse af aftalen.
KOMBINATIONSAFTALEN
I en kombinationsaftale indgår eleven aftaler med to eller flere virksomheder, så delaftalerne tilsammen omfatter hele uddannelsen og de dertil hørende skoleophold.