Mød tidligere Agrarøkonomer
Læs erfaringer fra tidligere Agrarøkonomer
Fra landmand til selvstændig
Nicklas Dam blev færdig som Agrarøkonom januar 2024, men allerede i sommeren 2023 lejede han 2 ejendomme til grise, dem har han sat i stand og startet op med 1050 søer med salg af 30 kg grise. ”Jeg har udvidet lidt og i dag har jeg 4 ejendomme med grise på og et team bestående af 13 dygtige danske medarbejder” fortæller Nicklas. (3 fastansatte, 5 elever, 2 flexjobber og 3 skoledrenge / piger)
Mange overvejelser om fremtiden
Jeg havde mange overvejelser om, hvad jeg skulle. Jeg stod med et stort job i Polen som jeg havde været glad for, men jeg havde fået et savn til Danmark igen, så jeg skulle finde noget jeg kunne komme hjem til, som gav mening for mig og ikke mindst min karriere, her syntes jeg Agrarøkonomuddannelsen passede perfekt ind efter en masse erfaring fra det store udland.
Uddannelsen har givet mig en masse god teori og læring, som jeg bruger hele tiden i min daglige ledelse, udover det har jeg også fået en større forståelse af hvordan man arbejder professionelt med sine samarbejdspartner. Uddannelsesforløbet har også givet ham et stærkt netværk.
”Jeg tror på at alt netværk er med til at udvikle en og igennem uddannelsen, har vi mødt en masse spændende mennesker som man også kan trække på i fremtiden”, siger Nicklas.
Selvom det er hårdt – kan det fint hænge sammen
Adspurgt om hvilket råd han vil give en landmand, der går med overvejelser om at begynde på Agrarøkonomuddannelsen, siger han uden tøven ”Spring ud i det, man får en masse med i rygsækken som man kan drage nytte af i fremtiden, og selv om det er hårdt og der er mange ting i skolen kan man fint få det til at lykkes med en familie eller et arbejde ved siden af”.
Jeg tror at Produktionslederuddannelsen gjorde at jeg turde tage springet til det store udland, hvor jeg har lært enormt meget, herefter var det et naturligt valg at komme hjem og begynde på Agrarøkonomuddannelsen. Jeg tror at de 3 år fra Produktionsleder til endt Agrarøkonom har gjort at det er lykkes for mig at blive selvstændig.
Studieturene på uddannelsen giver noget helt særligt. Det er der vi lærer hinanden virkelig godt at kende, især turen til Samsø husker Nicklas som noget særligt.
Nicklas vandt titlen som ”Årets unge landmand” i slutningen af 2024. Læs mere her.
Nicklas Dam
Agrarøkonom fra 2024
Fra Landmand til Agrarøkonom
Christian Lauridsen, Klitlund Agro, 25 år, har siden sin ungdom haft en passion for landbrug. Det startede med et hobbylandbrug med produktion af hø til heste og udviklede sig til en virksomhed som han og en medarbejder lever af. Efter at have afsluttet Agrarøkonomuddannelsen i januar 2023, har han udvidet fra 50 til 350 hektar og har nu en produktion han kan leve af. I 2025 vil de 100 hektarer blive anvendt til kartoffelproduktion, både læggekartofler, stivelseskartofler og kartofler til chips
Ambitioner og Uddannelse
”Jeg har altid haft ambitioner om at forstå landbruget på et dybere niveau og tage det næste skridt” fortæller Christian. En af udfordringerne ved at tage et år ud for at videreuddanne sig var tiden, men også det økonomiske aspekt, da uddannelsen er et fuldtidsstudie på SU. Men kravet fra kreditorer om en Agrarøkonomuddannelse blev en afgørende faktor. Uddannelsen har givet ham også mulighed for personlig udvikling, noget han vidste han gerne ville arbejde med. Desuden har han fået en rigtig god forståelse af landbrugets finansielle aspekter og evnen til at lede og udvikle strategisk. I 2022 tog han springet og har ikke set sig tilbage siden.
Praktisk erfaring og forretningsstrategi
Agrarøkonomuddannelsen gav Christian mulighed for at dykke dybt ned i strategisk planlægning, hvilket gjorde ham i stand til at præsentere en solid økonomisk strategi for banken, som har været afgørende for hvordan hans forretning ser ud i dag. Under uddannelsen til faglært landmand, fik han erfaring med planteavl i stor skala, da han var i praktik på en stor gård med 2100 hektar jord. Her blev han klar over, at det var planteavl han skulle arbejde med.
Uvurderligt netværk
Noget af det mest værdifulde ved uddannelsen er det netværk, Christian har opbygget. Netværk i finanssektoren, ejendomsmæglere, Vækstfonden samt medstuderende og undervisere, har været uvurderligt for hans forretningsudvikling. Internationale relationer har han også etableret gennem studieture og praktik i Letland.
De udenlandske studieture var nogle af de bedste oplevelser ved uddannelsen. De udfordringer, der blev løst på forskellige bedrifter i udlandet, gav viden og styrkede de praktiske færdigheder, der har bidraget til Christians udvikling i landbrugsbranchen.
Christian Lauridsen
Agrarøkonom fra 2023
Nicklas’ Rejse fra Agrarøkonom til Salgskonsulent hos Danish Agro
Nicklas Rahbek Jarndorf, 28-år Agrarøkonom udklækket fra Nordjyllands Landbrugsskole Lundbæk i 2023. Nicklas arbejder i dag som Junior Salgskonsulent hos Danish Agro, hvor hans rolle matches af den viden, han har opnået gennem sin uddannelse.
Fra Uddannelse til Karriere
Nicklas afsluttede sin uddannelse som Agrarøkonom i januar 2023. Efter at have taget produktionslederuddannelsen, søgte han erfaring ud over sin læretid.
”Jeg tog et halvt år til New Zealand for at se landbruget og verden på en anden måde end fra danske synspunkter”. Da jeg kom hjem, fik jeg tilbudt en driftsleder stilling på en kartoffelgård, hvor jeg virkelig fik lov til at bruge de færdigheder jeg fik igennem produktionslederuddannelsen, samt få ”blod på tanden” efter mere forståelse for bedriftsøkonomi, ledelse på højere plan samt udvikling/strategi af den en bedrift. Dette førte til den klare beslutning: “Jeg skulle være Agrarøkonom.”
Den største gevinst ved uddannelsen for Nicklas er den omfattende forståelse for driftsøkonomi. Hele den dybdegående forståelse af en bedrift som man får med igennem Agrarøkonomuddannelsen, hvor man kan gå i de mindste detaljer – om det en aktiv bedrift, hvor der skal sættes ind med noget strategi for at øge indtjeningen eller mindske omkostninger. Eller bare det at gøre bedriften fremtidssikker som fx forskellige krav der skal implementeres, øge medarbejder trivsel/forhold mv.
Det kan også være en ejendom som er til salg, hvor man virkelig kan gå i dybden med at udregne om, det er en ejendom der er rentabel eller i så fald, hvad skal der til for den kunne blive rentabel.
Mulighederne er mange!
Netværket fra skolen spiller også en stor rolle i Nicklas’ liv. Både privat og i mit professionelle virke, vender vi de udfordringer vi kan stå overfor – hvilket jeg tror på, hjælper os til hele tiden at være nysgerrig og blive bedre.
Han værdsætter de relationer, der blev skabt under uddannelsen, og husker tydeligt en karrieredag, hvor “en klassekammerat sagde ‘Det der – det må lige være noget for dig'”. Dette var med til at vække hans interesse for grovvareselskaber og ledte til hans nuværende job hos Danish Agro.
Hvis du spørger Nicklas hvilket råd han vil give elever der overvejer at tage uddannelsen?
Tag den! For mit eget vedkommende var jeg meget glad for at have noget erfaring i bagagen som jeg også kunne bruge og reflektere over i undervisningen. Det gav mig en bedre forståelse af den teori vi fik præsenteret, hvor jeg kendte praksis og kunne parre det sammen.
Uforglemmelige Oplevelser
Blandt mange minder fra skoletiden fremhæver Nicklas især studieturene De udenlandske ture til fx Letland og Litauen, hvor man får lov til at se, hvordan landbrug også kan praktiseres og man får lov til at stille spørgsmål og give sit bud på et potentiel bedre løsning, overfor nogen ejere eller ledere der tager det meget seriøst.
Og ikke mindst, hele det sociale – Fantastisk!
Nicklas Rahbek Jarndorf
Agrarøkonom fra 2023
Fra Agrarøkonom til Landbrugsmægler
Ole Gregersen har netop bestået sin eksamen som ejendomsmægler, og det markerer kulminationen på en rejse, der startede med en uddannelse til agrarøkonom, som han afsluttede i januar 2022. Fra begyndelsen vidste Ole, at han ønskede at arbejde med handel af landbrugsejendomme, men han manglede de nødvendige kompetencer for at realisere denne drøm.
Ole blev faglært landmand i 2011 og produktionsleder i 2012. Han har i perioden frem til han begyndte på Agrarøkonomuddannelsen i 2021, arbejdet som landmand i Danmark og Australien, samt kørt lastbil i Europa og arbejdet i grovvarebranchen. Perioden førte til erkendelsen af, at yderligere uddannelse var nødvendig. “Jeg har altid godt kunnet lide at snakke og handle med folk, arbejde med økonomi og møde nye mennesker, men jeg vidste også, at jeg ikke ønskede at sidde på et kontor hele dagen,” fortæller Ole. Valget faldt naturligt på jobbet som landbrugsmægler, hvor han kunne kombinere sine interesser med behovet for strategiske og økonomiske færdigheder.
En god investering
På trods af et år på SU så Ole uddannelsen som en investering i hans fremtidige drøm, en beslutning han ikke fortryder. “Det har været en investering, som jeg ikke har fortrudt et øjeblik,” siger Ole, der arbejdede i weekenderne for at få enderne til at mødes.
Uddannelsen gav Ole mulighed for at få sit første job som trainee hos en mægler, mens studiet gav ham en dyb indsigt i ejendomsvurdering. Hans engagement fortsætter, når han vender tilbage til Nordjylland Landbrugsskole for at støtte nuværende elevers arbejde med prisfastsættelse af landbrugsejendomme. “Prisfastsættelsen er en vigtig del af en ejendomshandel både for køber og sælger, og uddannelsen har givet mig et stærkt netværk, både blandt medstuderende og gennem samarbejde med diverse bedrifter,” forklarer Ole.
Det er bare at komme i gang
“Jeg vil råde enhver landmand, der har mod på mere, til at tage uddannelsen. Det er bare at komme i gang,” opfordrer Ole og fremhæver flere elementer fra uddannelsen, lige fra strategisk ledelse af virksomheder til økonomisk indblik og overblik. Men uddannelsen har ikke kun styrket hans faglige og økonomiske kunnen, den har også bidraget væsentligt til hans personlige udvikling.
Ole Gregersen
Agrarøkonom fra 2022
Fra landmand til leder
Eskild Sørensen, produktionsleder ved Klovborg, en bedrift med ca. 2000 køer, har gennemgået en betydelig rejse fra landmand til leder. Han blev færdig som Agrarøkonom i januar 2021 og har oplevet en stor personlig og faglig udvikling gennem sin uddannelse.
Nye perspektiver
Eskild fortæller at Ararøkonom-uddannelsen har udfordret ham til at tænke anderledes: “Uddannelsen har givet mig mulighed for at reflektere over forskellige aspekter ved landbruget og det har været en rejse, hvor jeg har lært at se tingene fra nye vinkler.” Denne refleksion har været en vigtig del af hans udvikling som både leder og professionel i landbrugssektoren.
Grunden til, at Eskild startede på Agrarøkonomuddannelsen, var en erkendelse af, at der er et stort behov for at forstå landbrugets økonomiske side. Eskild fortæller “Jeg kunne mærke, at jeg havde brug for mere viden om de økonomiske aspekter samt ledelsesstrategier for at kunne bidrage de steder,” siger han.
Da Eskild blev færdig som faglært landmand, begyndte han med det samme på produktionslederlederuddannelsen. I dag er han ikke blot glad for den personlige udvikling, han har gennemgået, men han sætter også stor pris på den indsigt, han har opnået om landbruget.
Solid viden er nødvendig
Hvis Eskild skulle komme med et argument for at starte på Agrarøkonomuddannelsen, ville det være, at alle, der drømmer om at blive leder eller selvstændig inden for landbruget, bør tage uddannelsen. “Det er nødvendigt at have en solid viden for at leve op til de krav, der stilles i branchen. Du skal være både en dygtig leder og en kompetent økonom for at kunne drive et effektivt landbrug i dag.”
For at styrke sine kompetencer yderligere har Eskild også taget jordbrugsteknologuddannelsen på akademiet i Århus.